Amaç: Ölçüm belirsizliği; laboratuvar performansı hakkında objektif bilgi almak, klinik kullanımda analitik iyileştirmeye ihtiyaç duyan analitleri belirlemek ve yetersiz kaliteye sahip analitlerden vazgeçmek için faydalı bir metoddur. Çalışmanın amacı, daha önce ölçüm belirsizlik çalışması yapılmamış olan NT-proBNP testinin, Nordtest klavuzuna göre, ölçüm belirsizliğini hesaplamak ve hesaplanan bu değerleri Clinical Laboratory Improvement Amendments 2024’ün, total izin verilebilir hata düzeyleriyle karşılaştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: NT-proBNP testinin ölçüm belirsizliğinin hesaplanmasında Nordtest kılavuzunda tanımlanan ölçüm belirsizliği hesaplama modeli kullanıldı ve belirsizlik kaynakları tespit edildi. Veriler retrospektif olarak analiz edildi. NT-proBNP için Clinical Laboratory Improvement Amendments 2024 total izin verilebilir hata düzeyi %TEa ± 30 ile çalışmamızdan elde edilen değer karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışmada NT-proBNP testi için genişletilmiş belirsizlik değeri (U), yaklaşık olarak hesaplandı. Laboratuvar içi yeniden üretilebilirlik (uRw) hesabı sürecinde, iç kalite kontrol varyasyon katsayılarının (%CV) ölçüm belirsizliğini etkilediğini, bu değerlerin mümkün olduğunca düşük tutulmasının önemli olduğu sonucuna varıldı.
Sonuç: Hesaplanan ölçüm belirsizlik değeri yaklaşık olarak 6 bulundu, bu değerin Clinical Laboratory Improvement Amendments 2024’ün total izin verilebilir hata düzeyi ile karşılaştırıldığında verilen sınırları aşmadığı görüldü. Laboratuvarlartestlerin ölçüm belirsizlik hesaplamalarını yapmalı ve ilgili klinisyenler elde edilen veriler hakkında bilgilendirilmelidir.