Amaçlar: Son yıllarda tiroid durumunun insülin duyarlılığı üzerindeki etkisine dair çeşitli çalışmalar yapılmış olmasına rağmen, çelişkili veriler bulunmaktadır. Tiroid disfonksiyonu, kardiyovasküler hastalıklar için önemli bir risk faktörü olan glikoz ve lipid metabolizmasında değişikliklere yol açar. Bu nedenle, gelecekteki hastalıkları önlemek için hasta dikkatlice izlenmeli ve tedavi edilmelidir. Burada hipotiroidizm ve insülin direnci (IR) endeksleri arasındaki ilişkiyi araştırdık
Materyaller ve Yöntemler: Çalışmaya 18 ila 65 yaş aralığında 41 hipotiroidizm hastası ve 249 sağlıklı, yaş ve cinsiyet eşleştirilmiş kontrol alındı. Tüm katılımcıların diyabetsiz olduğundan emin olunmasına dikkat edildi. Hasta ve kontrol gruplarında Glikoz (Glu), Trigliserid (TG), İnsülin (I), Total Kolesterol (CHOL), HDL Kolesterol (HDL) ve Tiroid Uyarıcı Hormon (TSH), Serbest Tiroksin (fT4) ve Serbest Triiyodotronin (fT3) değerleri incelendi. Daha sonra HOMA-IR, TyG indeksi, TG/HDL, ISI, QUICKI gibi IR parametreleri hesaplandı ve gruplar arasında anlamlı bir fark olup olmadığı araştırıldı.
Sonuçlar: Gruplar yaş ve cinsiyet açısından istatistiksel olarak eşitti. (P=0,29, P=0,32). İnsülin direnci indekslerini incelediğimizde TyG indeksi ve TG/HDL oranında anlamlı farklılıklar olduğunu gözlemledik (P=0,03, P=0,04). Bunun dışında HOMA-IR, QUICKI ve ISI parametrelerinde anlamlı bir fark bulamadık ve bunların p değerleri sırasıyla 0,27, 0,27 ve 0,1 idi. TyG indeksi ve TG/HDL için ROC analizinden sonra AUC değerleri sırasıyla 0,602 ve 0,598 ve p değerleri sırasıyla 0,045 ve 0,04 idi.
Sonuç: Bu çalışma, TyG indeksi ve TG/HDL oranının hipotiroidili hastalarda IR için bir tanı aracı olarak etkinliğini vurgulamakta ve bunu HOMA-IR, ISI ve QUICKI'ye etkili bir alternatif olarak ortaya koymaktadır.