Amaç: Göğüs ağrısı olan hastaların uygun tedavisinin yapılması için kreatin kinaz miyokard izoenziminin (CK-MB) gerçek değerinin ölçülmesi akut miyokard infarktüsü (AMİ)'nün erken belirlenmesinde önemlidir. Çalışmamızın amacı CK-MB ölçümünde kullanılan iki farklı yöntemin tanı değerini AMİ'lü hasta grubu, total kreatin kinaz (CK) değeri yüksek sağlıklı grup ve total CK'sı normal olup CK-MB değeri yüksek sağlıklı grupta karşılaştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Acil servise başvuran 16 AMİ tanılı hasta, serum total CK'ı yüksek bulunan 30 sağlıklı ve serum total CK'ı normal olup CK-MB aktivitesi yüksek bulunan 30 sağlıklı birey çalışmaya dahil edildi. Total CK ve CK-MB aktiviteleri fotometrik, CK-MB kütle düzeyleri kemiluminometrik yöntem ile tayin edildi.
Bulgular: Üç grubun CK-MB kütle ve CK-MB aktivite değerleri lineer regresyon/korelasyon analizi ile değerlendirildiğinde, total CK'sı yüksek sağlıklı ve total CK'sı normal olup CK-MB değeri yüksek sağlıklı gruplarda anlamlı korelasyon katsayıları (sırasıyla r = -0.013, p = 0.945 ve r = 0.042, p = 0.825) saptanamazken, AMİ'lü hasta grubunda CK-MB aktivite ve kütle ölçüm yöntemlerinin arasında anlamlı korelasyon saptandı (r=0.909, p = 0.000).
Sonuç: Sağlıklı gruplarda immunoinhibisyon tekniği ile ölçülen CK-MB aktivitesi tayininde pozitif interferensler oluşabilir. Ancak, yüksekliğin gerçekten kardiak nedene bağlı olduğu AMİ grubunda ölçülen CK-MB aktivitesi değerlerinde ise bu interferansın daha az baskın olduğu görülmektedir.